DPF İPTALİ

DPF İPTALİ

DPF SİSTEMİ NEDİR NEDEN KULLANILIR?
DPF sisteminin kullanım alanları, avantajları, dezavantajları
DPF (Dizel Partikül Filtresi), Euro 4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfına sahip tüm dizel motorlu turbo beslemeli araçlarda emisyon gereksinimini karşılayabilmek için (havaya salınan zararlı NOx gazının filtrelenip yakılarak daha zararsız gazlar şeklinde salınması) Egzoz sisteminde bulunan bir filtredir. Filtrenin görevi içinde bulunan silisyum karbür (SİC) egzozdan salınan zehirli gazları filtreleyerek egzozdan dışarı daha az zehirli gaz çıkmasını sağlar. Böylelikle doğaya daha az zararlı gaz salınımı yapılmış olur. Egzoz sistemi motor devri, aracın çalışma süresi gibi değişkenlerle ısınarak (yaklaşık 600-700derece) içerideki kurum tepkimeye girerek yakılır ve böylelikle filtre kendiliğinden temizlenir. Kısa mesafe sürüşlerde yada soğuk havalarda bazı zamanlar egzoz sistemi filtreyi temizleyecek sıcaklığıa ulaşamaz, bu gibi durumlarda dpf sıvısı dediğimiz sıvı filtre sistemine enjekte edilerek tepkime için gereken ısı düşürülür ve böylelikle daha düşük sıcaklıklarda filtre temizlenebilir. Hatta araçlarda görülen “dpf sıvısı azaldı , partikül sıvısı az , katkı sıvısı kritik seviyede” gibi hatalar bu dpf sıvısının azalmasından kaynaklanır.
DPF sistemi yukarıdaki yazıda da bahsettiğimiz gibi Euro 4 emisyon sınıfına sahip araçların bazılarında, Euro 5 ve Euro 6 emisyon sınıfında olan dizel araçların hepsinde mevcuttur. Doğayı ve atmosferi korumak için yapılan bu sistem avantajları olduğu kadar bazı durumlarda büyük dezavantajları vardır. En bilinen sorun çalışan bu sistemin arızalanması ve tamirinin mümkün olmaması ya da çok az kişinin yapmasıdır. Bu sistemin değiştirilmesi B sınıfı araçlarda 3000-4000 TL’den başlayarak sınıfı ve aracın fiyatına göre 15.000TL ye kadar çıkabilmektedir. Tamiri yapılmaz ise filtrenin tıkanması sonucu sürekli arıza lambası yakması, tıkanıklık yüzünden motora geri basınç yaparak sübabları bozabilme yada zaman ayarını kaçırarak motorun vuruntulu çalışmasına ve hatta bazı araçlarda dpf sistemi çalışmadığı için aracın kendi gücünü bilerek kısıtladığı (%30 – %40 a kadar) ve kimi araçlarında filtresi dolu olduğu için çalışmadığı bilinmektedir. Tamir edilecek ya da değiştirilen bu sistem fabrikada takılan sistem kadar uyumlu ve sorunsuz olmayacağı için çoğu kişi bunun iptaline gitmektedir.


DPF İPTALİ NEDİR ?
DPF iptali ile araçta ana 2 işlem yapılır. 1 tanesi motor (ECU) dan DPF parametrelerinin tamamen silinmesi diğer işlem ise Egzozun içindeki filtrenin kırılması ya da çıkartılıp yerine boş egzoz takılarak egzoz gazı motordan çıkış yaparken filtreye takılmasını önlemektir. Doğuş ECU olarak bu işlemi İstanbul’daki ofisimizde sorunsuz şekilde gerçekleştirmekteyiz. Aracınızın desteklediği protokole göre OBD üzerinden yada masa setinde (Beyin araçtan sökülerek masaya getirilir ve içi açılır) beyin dosyası okunarak DPF ile alakalı parametreler silinir ve düzenlenmiş dosya ECU ya geri yazılır. Bu işlemden sonra egzoz içindeki filtre kırılarak yada boş bir sistem ile değiştirilerek egzoz gazının çıkışındaki filtrede iptal edilir. Bu yol ile aracınızdan dpf sistemi iptal olur, motor lambası yakmaz yada DPF yüzünden çekiş düşmesi, marş basmaması gibi sorunlar ortadan kalkar. Bu işlem tamamen güvenli bir işlemdir, aracın beynine ya da motor aksamına herhangi bir zarar vermez.


Bu kategoride ürün bulunamadı.

Sosyal